אברהם ברקאי
ראיינו: נעמי אלון ומעין גולד. 2013
היכן נולדת ומתי עלית לארץ?
נולדתי בגרמניה בשנת 1921, ועליתי לארץ באביב 1938,לפני "ליל הבדולח".
ספר לנו על היציאה מבית חרדי לתנועת "השומר הצעיר".
הגעתי לישראל בקבוצה של עליית נוער דתית בגיל 16. בישראל הגעתי לבית הספר החקלאי "מקווה ישראל", שבמרכז הארץ. שם למדתי חקלאות כללית והתמחיתי במטעים.
כבר בעת העלייה, בליבי - לא הייתי דתי , אך מכיוון שבגרמניה הייתי בהכשרה החקלאית של התנועה הדתית, זו הייתה דרכי להגיע לארץ ישראל. כאשר הגעתי למקווה ישראל, תוך מספר חודשים כבר עברתי לתנועת השומר הצעיר החילונית.
ספר לנו כיצד הגעת לתחום האקדמי? מדוע התחלת את הקרירה באקדמיה בגיל מאוחר?
בקיבוץ להבות הבשן הקמתי את ענף המטעים ועבדתי בו (עם הפסקות) עד לשנת 1981.
בשנת 1963 היה ניסיון של הקיבוץ הארצי להקים עתודה אקדמית מתוך הקיבוצים. וכך קיבלתי גם אני מימון לשנת לימודים באוניברסיטה.
היות ולא הייתה לי תעודת בגרות, הלימודים ארכו זמן ממושך.למדתי לתואר ראשון בשני חוגים: כלכלה והיסטוריה. את החוג לכלכה סיימתי בשנת 1967, ואילו את החוג להיסטוריה סיימתי בשנת 1972. את התואר השלישי קיבלתי בשנת 1977.
בכל שנות הלימודים המשכתי לעבוד ובמקביל נסעתי לחיפה לשעורים. בקיבוץ עבדתי בענפים השונים: במטעים, ריכזתי את הענף יחד עם יצחק ינובר ומאוחר יותר גם יצחק ורול ויוסי מוהבן נכנסו להנהלת הענף. עבדתי גם במטבח וגם בהדרכת גרעין הנח"ל – "צאלה". יצאתי גם לשליחות של שנתיים בשוויץ יחד עם משפחתי . בתחילת לימודי לתואר השלישי עבדתי ככתב כלכלי ב"על המשמר".
המימון לשנות לימודי הגיע ממוסדות חוץ שונים, מה שאפשר לי זמן מחקר ובחירה בנושאי המחקר. המשכורות שקיבלתי לכתיבת העבודות והספרים הלכו לקופת הקיבוץ. לעיתים המימון שקיבלתי היה מהמשכורות הגבוהות בקיבוץ, ובכך אני גאה מאד.
רוב שנותיך באקדמיה עסקת במחקר עצמאי. אילו תחומים חקרת? האם היו תגליות ראשוניות? באילו ארצות ושפות הם התפרסמו?
את הדוקטורט שלי כתבתי על הכלכלה הנאצית. פרסמתי אותו בשפה הגרמנית, מאוחר יותר הוא התפרסם גם בעברית ובאנגלית. העבודה עוררה תשומת לב עם הופעתה. היא נקראה "פיילוט סטדי" – כינוי לפריצת דרך במחקר האקדמי. העבודה נתנה פרשנות לכלכה הנאצית כפי שעוד לא נתנה קודם לכן- אידיאולוגיה, תאוריה ומציאות.
כשסיימתי את כתיבת הדוקטורט שלי, פנו אלי אנשי אקדמיה מהאוניברסיטה העברית, עם הצעה להשתתף בפרויקט של ממשלת גרמניה – כתיבת עבודה על כלכלת יהודי גרמניה.
במשך 3 שנים קיבלתי מממשלת גרמניה משכורת של פרופסור לכתיבת העבודה. אז נסעתי גם לארכיונים בחו"ל על מנת לחפש חומרים לכתיבת העבודה.
מכון ליאו בק, איתו אני עובד שנים רבות נמצא בגרמניה, ולו שלשה סניפים נוספים-בירושלים, בלונדון ובניו-יורק.
בשנת 1986 הוזמנתי להרצות בכנס שערך מכון ליאו בק בברלין בנושא הרדיפות הכלכליות של היהודים בגרמניה.
עורך סדרה, העוסקת בתקופה הנאצית, של בית הוצאה גרמנית, שמע את ההרצאה, ובעקבותיה הזמין אותי לכתוב ספר עבור הסדרה.
הספר ראה מספר מהודרות ואף יצא לאור כספר כיס. הספר חידש והוכיח כי ההתרוששות הכלכלית של היהודים הגרמנים החלה כבר לפני שהיה מקובל לחשוב, ולמעשה היה זה תהליך רצוף ללא חוקיות, ולא חרם בודד.
ב-1994 יצא בשפה האנגלית ספר שלי, ובו נכתב על התקופה הגרמנית של הגירת יהודים לארה"ב בשנים 1920-1980. הגירה זו הניחה את הבסיס למוסדות קהילה יהודים בארה"ב. זכור לי כיצד ישבתי ואספתי חומרים יחד עם רעייתי, שושקה (ז"ל), בארכיון סנסנטי שבארה"ב.
ב-33 השנים האחרונות כתבתי מאמרים רבים, שהתפרסמו בכתבי עת וכן ספרים בגרמנית, באנגלית ובעברית. כמות הפרסומים שלי היא גדולה מאד, אם זוכרים שהתחלתי את הקריירה האקדמית בגיל מאוחר.
מחקרי התמקד בהיסטוריה של יהודי גרמניה בעת החדשה. במשך השנים הרחבתי את הנושא מההתפתחות הכלכלית גם להתפתחות הרעיונית.
בימים אלו אני מסיים כתיבת ספר נוסף בנושא יהודי גרמניה. הספר עוסק בארגון של יהודים מתבוללים בגרמניה, שהיה לתנועה פוליטית .
אני מקווה, שהספר יזכה לראות אור בשנה זו בהוצאה לאור של "מכון ליאו בק" ו"יד ושם".