לכל רחוב יש שם


שימו לב, מתחת למפה מופיע ההסבר לשמות הרחובות והשכונות בקיבוץ.

תודה רבה לצוות השמה: ענבל אשד, נעמה ווסט, נעמה ארגוב, נעמה ציוני וסיגל גולדנברג.  





שמות הרחובות והשכונות- על שום מה?
 
שכונת הראשונים - הקיבוץ נוסד בכרכור בשנת 1940 והיו בו אז 38 חברים. המייסדים היו קבוצת עולים צעירים מאירופה שהובאו לארץ על ידי "עליית הנוער" ולמדו בקיבוץ משמר העמק, ויוצאי חברת נוער מאפיקים, חברי "השומר הצעיר", רובם ככולם הגיעו מגרמניה ערב מלחמת העולם השנייה. בכרכור המתינו חברי הקיבוץ עד שיאותר מקום מתאים להתיישבות.
 
מעלה הגבעה - מייסדי הקיבוץ הקימו תחילה את הקיבוץ על "גבעת להבות"  2/11/45.
על הגבעה נמצא עד היום הבניין היחיד של הקיבוץ דאז  - "הנוקטה" - שנבנה כמחסן נשק ומגדל שמירה וקרוי בסלנג המקומי "בית המכשפה". אחרי שנתים הוחלט להזיז את מקום הקיבוץ אל מרגלות הגבעה וזהו מקום הקיבוץ מאז ועד היום.
 
מעלה חיאם - בימי ההקמה, הכפר הערבי הסמוך לקיבוץ נקרא "חיאם אל- ואליד". תושביו קיבלו בהתחלה את חברי הקיבוץ בסבר פנים יפות. נכבדי הכפר אף השתתפו בטקס העלייה על הקרקע, והביאו אוכל וכיבוד. במהלך המלחמה עזבו ערביי הכפר את בתיהם, רובם מזרחה לעבר רמת-הגולן.
 
הפעמון - בשנים הראשונות של הקיבוץ שכן ברחוב הזה "הפעמון" - בעזרת הפעמון העירו את החברים ב 5:00, צילצלו 10 פעמים כנולד תינוק, צילצלו כפעמיים כשאחד החברים נפטר ועוד.
 
המטע - מטע א' - המטע הראשון של הקיבוץ שכן מאיזור בית הקברות היום ועד איזור רחוב זה (שלב ג' בהרחבה). לאחר שנים אחדות המטע לא צלח ובמקומו נשתלו צברים בלי קוצים למאכל הפרות.
 
נחל עורבים - רחוב זה כמו גם כל הקיבוץ צופה אל נחל עורבים שליווה את הקיבוץ לאורך שנותיו. טיול מהנה ומאתגר בנחל ניתן לסיים בהליכה עד הבית. הנחל מאוייר ב"לוגו" של הקיבוץ ובדרך חזרה הביתה בכביש 90 אפשר לראות מרחוק את הנחל ולדעת... שהגענו הביתה.
 
רחוב הרימונים - קבוצת הילדים הראשונה בקיבוץ נקראה "רימון". בין חבריה היו עליזה יוגב, עידית סלע ז"ל, עמירם לוין, אמנון בר-יוסף, תלמה, ראובן פולברמאכר, דני כדורי, עפרה שדה, רפאל יערי, אורי זית, רותי אלון, שרה (של חנה ודן כהן), מיכל ווינברגר ורן מיכאלי. רחוב זה שמוביל לבתי-הילדים כיום, מזכיר את הקבוצה הראשונה וכן את עצי הרימונים הרבים שצומחים ברחוב ובכלל בקיבוצנו. שנמשיך לפרות ולרבות כרימונים.
 
רחוב הסליק - במעלה רחוב זה היה סליק  לאחסון נשק בתקופת מלחמת השחרור. עברו שנים וילדים מחברת הילדים מהקיבוץ גילו את הסליק באופן מפתיע.
 
רחוב המגדלים - זוהי הדרך היסטורית שחיברה בין שני מגדלי השמירה של הקיבוץ במיקומו החדש למרגלות הגבעה - מגדל צפון ומגדל מזרח. כיום משמש מגדל צפון כאתר זיכרון.
 
רחוב בעלי-המלאכה - במבנה בתחילת הרחוב שכנה בעבר הרפת הראשונה בקיבוץ שבה אף חלבו את הפרות בידיים. לאחר מכן שכנו במבנים הללו הסנדלריה של יוסף, החשמליה של טדי קנדל,  תיקון אופניים  של דיויד רוזנפלד ומחסן הגד"ש.בסנדלריה מכרו סנדלים ונעליים ובפסח וראש-השנה ילדי הקיבוץ קיבלו נעליים חדשות  (וזהות..)
 
רחוב הערבה - חברה מכובדת בארבעת המינים הצומחת בקיבוצנו ובאיזור כולו.
 
רחוב התאנה - בת שבעת המינים הנפוצה מאוד בקיבוצנו ובאיזור. כמה עצי תאנה גדלים ברחוב הזה, מי יודע?
 
שכונת הוואדי - האיזור מעל השכונה שנקרא הוואדי במשך שנים ובו זרמו בחורף מי הגשם. וואדי  נמצאת חורשת אורנים, היתה בעבר בריכה טבעית ששימשה לרחצה, ומקום לטיולים משפחתיים, ליקוט פטריות וטיולי פריחת חורף נפלאה, מומלת לטיול גם בימינו.
 
שכונת הלולים - באיזור השכונה החדשה המתוכננת שכנו הלולים הראשונים של הקיבוץ. בלולים גידלו תרנגולות לביצים וכן אפרוחי-חופש בניצוחה של רוח'קה פ. (רוכמן)
 
שכונת נוף-העמק - עמק החולה על נופיו המפורסמים, תחילתם בברכות הדגים שלנו, השדות והשמורה נשקפים מהשכונה ומפנקים אותנו בבקרים ערפיליים ושקיעות קסומות.
 
* תודה לנעמה ווסט שעזרה לי באיתור מידע
 
המשך בשבוע הבא!  

ענבל אשד.